Historie

De historie van Leisure & Holiday Parks begint in 2008 met de aankoop van 205 hectare grond aan een afslag van de dan nog aan te leggen snelweg tussen Berlijn en Warschau. L&HP heeft zich na de aankoop van de grond als missie gesteld om als eerste een gethematiseerd pretpark in Polen te realiseren. Samen met de Plopsa Group wordt Majaland Kownaty gerealiseerd. In Polen zullen de komende jaren nog drie themaparken volgen. Vanuit hier zal L&HP haar positie op de Europese markt versterken.

Kansen in Leisure

In 2008 is ondernemend investeerder Momentum Capital aangesloten bij een Nederlandse handelsmissie naar Polen. Dat leidt tot de acquisitie van 205 hectare grond in het West-Poolse Torzym, nabij Kownaty. De grond bevindt zich op anderhalf uur rijden van Berlijn en de Poolse stad Poznan, aan een afslag van de dan nog aan te leggen nieuwe snelweg tussen Berlijn en Warschau. 

De Poolse economie is al jaren constant in een opwaartse beweging (zelfs tijdens de kredietcrisis heeft de economie een stijgende lijn laten zien), het besteedbaar inkomen blijft stijgen en de middenklasse groeit en groeit.

Uit onderzoek blijkt dat de leisure-branche in het Centraal-Europese land goede kansen biedt. De vrijetijdsindustrie staat nog in de kinderschoenen en vooral voor families met kinderen is er nog bijna niets. Themaparken bestaan er op dat moment nog niet in Polen. 

Samenwerking Plopsa Group

De ideeën rijpen en uiteindelijk komt het tot de ontwikkeling van themapark Majaland Kownaty in samenwerking met de Plopsa Group, de themaparkendochter van mediabedrijf Studio 100.

Al jaren is de Plopsa Group succesvol met haar themaparkenformule van flagshipparken in combinatie met satellietparken. Een joint venture is snel gesloten, waarin Momentum Capital meerderheidsaandeelhouder wordt en de Plopsa Group nauw betrokken is en met al haar ervaring borg staat voor de dagelijkse exploitatie. Ook wordt het recht verworven om het park te thematiseren naar de beroemde tv-karakters van Studio 100, die ook in Polen populair zijn.

Opening Majaland Kownaty

29 september 2018 vindt de feestelijke opening van Majaland Kownaty plaats. Het begint als indoorpark, maar als in het eerste volle jaar 2019 het buitenseizoen van start gaat, is het outdoorgedeel al snel voorzien van nieuwe attracties waaronder de eerste houten achtbaan van Polen. 
 
In 2020 is het park flink uitgebreid met Wickieland met daarin een Splash Battle, en een Disc'o-coaster, tevens is een nieuw horecagedeelte opgeleverd. Nu wordt er gebouwd aan een nieuwe attractie in het thema van de populaire tv-serie Super Wings, die naar verwachting begin 2021 wordt opgeleverd.